Oncologie

Oncologie

ACUPUNCTUUR BIJ KANKER

Nadat de diagnose kanker is gesteld volgt vaak een lang behandeltraject van chemotherapie, chirurgie, bestraling, immunotherapie en hormoontherapie. De reguliere westerse behandeling is tumorgericht: het hele behandeltraject is gericht op het verwijderen en bestrijden van de tumor en (het voorkomen van) uitzaaiingen. De behandelingen zijn zwaar en kunnen zodanige bijwerkingen geven dat de voortgang van het ingezette behandeltraject wordt gehinderd of vertraagd.
Acupunctuur is mensgericht: niet de tumor maar de mens wordt centraal gesteld. Het richt zich op het voorkomen en verminderen van de bijwerkingen die optreden ten gevolge van de chemo-, radio-, hormoon- of immunotherapie. Als zodanig is het een goede ondersteuning en aanvulling van de reguliere behandeling. Het maakt hierbij niet uit in welke fase van de ziekte of behandeling u zich bevindt, acupunctuur kan altijd verlichting van klachten geven. Acupunctuur kent geen negatieve beïnvloeding van de reguliere behandeling.

 

Herstel na operatie

Om in een zo optimaal mogelijke conditie (fysiek én mentaal) een operatie te ondergaan is het goed om al voor de operatie met acupunctuur te beginnen. Acupunctuur heeft een kalmerend en stress verminderend effect, ondersteunt en versterkt het immuunsysteem én verbetert de bloedcirculatie. Dit alles komt ten goede aan de wondgenezing en een sneller herstel na de operatie.

 

Verminderen bijwerkingen

Vaak gehoorde bijwerkingen van de oncologische behandelingen zijn misselijkheid, overgeven, verminderde eetlust, vermoeidheid, darmklachten, pijn, benauwdheid en neuropathie. Door tijdens, maar liever al voorafgaand aan, de behandelingen te starten met acupunctuur kunnen deze en andere bijwerkingen worden voorkomen of verminderd. Zo heeft acupunctuur een aangetoond regulerend effect op opvliegers ten gevolge van hormoontherapie.

Ook in de tijd na alle behandelingen kan acupunctuur helpen bij verder herstel. Op zowel fysiek als mentaal gebied.

Voor meer informatie over de behandelmogelijkheden kunt u altijd contact met mij opnemen.