Acupunctuur menstruatie

Acupunctuur menstruatie

Menstruatieklachten

In principe is een gezonde menstruatiecyclus vrij van klachten. Toch zijn er veel vrouwen die last hebben van zowel lichamelijke als emotionele menstruatieklachten en deze klachten maar gewoon accepteren. Dat is niet nodig!  Een gezonde menstruatie is regelmatig, doet geen pijn en wekt geen sterke emotionele reacties op.

 

PMS

Klachten ontstaan vaak door hormoonwisselingen en de meeste klachten treden op in de periode voordat de menstruatie begint. Dat wordt het Premenstrueel Syndroom (PMS) genoemd. Veel vrouwen met PMS hebben last van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en somberheid. Veel voorkomende lichamelijke klachten zijn pijn in de buik, vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, rugpijn en pijnlijke borsten.

 

Onregelmatige en pijnlijke cyclus

Ook kunnen klachten optreden door een verstoring in de menstruatiecyclus. Als de cyclus uit balans is, kan de menstruatie onregelmatig worden, te lang aanhouden of juist te kort duren. Het kan ook leiden tot teveel bloedverlies, tussentijdse bloedingen of menstruatiepijn.
In beide gevallen is er sprake van een verstoring van de hormoonhuishouding, de energiebalans in de buik of elders in het lichaam, waardoor de menstruatie niet goed verloopt. Acupunctuur brengt de energiehuishouding in evenwicht en verbetert de doorbloeding van de onderbuik. Hierdoor krijgt de menstruatie weer een gezond verloop en verdwijnen de lichamelijke en emotionele klachten.

Hoeveel behandelingen er nodig zijn hangt af van de aard en de ernst van de klachten.

Voor meer informatie over de behandelmogelijkheden kunt u altijd contact met mij opnemen.